Female five


- tillbaka i Lidköping


Födda i Lidköping, utbildade och etablerade någon annanstans. Konstafton 2011 bjuder hem fem unga kvinnor som alla startade sin levnadsbana här. Konstnärer och designers, alla med sina egna uttryck och önskningar. Alla med olika erfarenheter och insikter vunna utanför hemstaden. Nu visar de sina verk på Rörstrand Center.

Charlotte Widegren

Sedan examen från Kungliga Konsthögskolan 2006 har Charlotte Widegren arbetat med teckning, skulptur och grafik. I arbetsprocessen sätter hon upp drömlika scener, där hon låter kontrasterande, fragmentariska och övertydliga karaktärer uppkomma och ställas i förhållande till varandra. Uttrycket i verken rör sig från det morbida till det sött skira och ska tillika locka, förföra och oroa. Inspirationen är bland annat hämtad från svenska folksägner, 30-40-talets damtidningar och filmer samt ur minnen från den egna barndomens skog.
Läs mer

Karoline Lenhult

Född 1978 i Lidköping Hon beskriver det som en lyx, att få arbeta med det som är hennes största intresse: design. Starkt präglad av tiden på HDK i Göteborg ägnar hon sig åt såväl tvådimensionellt som tredimensionellt formspråk i sitt arbete som frilansdesigner. Hon har en fast tro på designern som problemlösare och hittar tjusningen i att formulera koncept där såväl helheten som detaljerna tar plats under processen från idé till användning. En av Karolines främsta uppdragsgivare är blöjtillverkaren Libero åt vilken Karoline verkar på en internationell arena. Karoline är trebarnsmamma och har numera Lidköping som sin hemmabas, såväl privat som arbetsmässigt.
Läs mer

Carolina Jonsson

Född 1975 i Strö Carolina Jonsson gestaltar tillstånd eller korta skeenden i människors liv och betonar tillfällen som är lätta att försumma eller bortse från. Hon söker små rörelser och förändringar i någonting varaktigt och pågående; efter tid som går i ett cykelliknande mönster. Det är en löpande tid som alltid återkommer men var gång i en något förändrad form. Den ger monotona rörelser som skapar rytm, en rytm som markerar stillheten i tiden. Konsten söker ge plats för tomrummet; en plats där det till synes oansenliga, och tystnaden finns. Carolina Jonsson har en Master of Fine Art från Konstakademin i Trondheim i Norge. Hon har visat sina videofilmer på festivaler och utställningar i Europa, USA och Japan. Carolina arbetar idag i Hangelösa.
Läs mer

Disa Rytt

Född 1984 i Lidköping. Disa Rytt studerar sitt femte och sista år på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar idébaserat med fotografi och oljemåleri. Hennes målningar utgår från fotografier ur det egna livet och behandlar existentiella såväl som samhällspolitiska frågor. Motiven refererar ofta till det religiösa renässansmåleriet och hon använder sig av dess bild- och symbolpråk för att kommentera genus och hierarkiska strukturer i dagens samhälle. Disa Rytt bland annat ställt ut på Liljewavalchs vårsalong och Studio 44 i Stockholm, på arenor i Visby, Danmark och nu senast tyska Muenster.
Läs mer

Lovisa Ivenholt

Lovisa Ivenholt Född 1974 i Lidköping Här råder lugn, men också oro. Starka färger, men också helsvart och helgrått - eller i alla fall nästan. Abstrakt, men ibland nästan figurativt. Lovisa Ivenholt, utbildad vid Konsthögskolan och bosatt i Östersund och Stockholm, snart också i Berlin, är kontrasternas konstnär. Men de flesta av hennes verk tycks vila på ett rutnät, en stomme av rationalitet som borde verka stadgande och förstelnande. I stället är det matrisen, alla de täta linjerna som korsas, som ger bilderna deras snabba rörelse. Rörelse och stillhet i samma andetag. Lovisa Ivenholts bilder är måhända dunkla på ytan, men under den tycker man sig finna det välbekanta.
Läs mer
Charlotte Widegren

Karoline Lenhult
Carolina Jonsson


Disa Rytt

Lovisa Ivenholt